Het touw van Lotje:

Aanvankelijk vond ik de halsriemen erg fijn rijden. Omdat ze verstelbaar waren, kon ik ze lang laten met onspannen ritten en korter maken voor de snele wendingen. In de PTV-TREC moest ik kiezen, lang of kort. Onderweg kun je niet zo maar even de lengte aanpassen in volle galop of net voor een hindernis. Zo onstond "Het touw van Lotje"...

Het is even wennen en je moet erg snel en handig zijn met verlengen en verkorten, maar het lijkt een beetje op mennen met Achenbach. Het touw, in dit geval een stuk zachte longeerlijn, want ik wil altijd een breed plat stuk op de hals, is ongeveer drie meter lang, heeft aan één zijde een ruime lus (Handvat longeerlijn voldoet prima) en aan de andere zijde een knoop zodat het uiteinde niet uit je handen glijd. Naast een zeer flexibele Unbridled teugel is het stuk touw/longeerlijn ook zeer goed te gebruiken als geleideteugel in de PTV of in de bergen.

Je slaat het touw om de hals van het paard, let op dat je de lus altijd aan de zelfde zijde doet ivm snel kunnen verlengen/verkorten. De opening van de lus laat je halverweg de hals hangen en steekt de knoopzijde door de lus.

Aan deze kant van de hals zie je duidelijk de lus (onderste helft) en hetdoorgestoken uiteinde. In de hand ligt dus een dubbel touwstuk, wat je op elkaar legt in de hand. Dit hou je goed vast, maar je kunt ook een deel vasthouden en de rest op de hals laten liggen.

Aan deze zijde zie je het uiteinde met de knoop en hoe het geheel in de hand ligt.

Je kunt het "touw van Lotje" nergens kopen, je kunt het alleen zelf maken van een zachte longeerlijn. Breedte en zachtheid van het materiaal zijn van het grootste belang.

Deze manier van teugelvoering is enorm handig, al vergt het wel wat meer als de normale handigheid van de ruiter... Maar als je zover bent gekomen dat je Unbridled kunt rijden, is dit echt geen groot probleem meer. Door zijn zeer snelle systeem van verlengen en verkorten, is het voor de wedstrijdsport een heel prettig artikel! Ik ben er in ieder geval Nederlands kampioen mee geworden!next

homenu