Halsriemen:

Ik heb enkele halsriemen ontworpen die lekker in de hand liggen voor de ruiter en lekker op de hals liggen voor het paard. Het unieke van deze halsriemen is dat de band om de paardenhals breed is en daardoor de druk optimaal verdeeld. Hierdoor mag je wat grover inwerken en als nodig, de riem hoger op de hals leggen, zelf net onder het hoofd. Hierdoor is het hoofd goed in een bepaalde richting te bewegen en de rest van het paard volgt vrij makkelijk. De gewone halsring/riem snijdt en werkt scherp in, waardoor veel paarden dit al vrij snel als irritant ervaren. De brede riem ligt mooi plat op de hals en wordt al gauw één met het paard. Zodra het paard deze inwerking begrijpt, en dat is een vorm van trainen, zal hij al snel de voordelen ervan gaan ervaren.
Ik preferee deze halsriem omdat hij geschikt is om verzameling te vragen met de wat hogere positie. De meeste halsriemen zijn daar niet geschikt voor omdat die te scherp inwerken.

* Deze halsriemen zijn niet meer zo te koop. Je kunt ze wel op verzoek laten maken.Combinatie Halsriem, al dan niet verstelbaar
Vaste riem of in verstelbare uitvoering van (Beta)Biothane in combinatie met grip of rubbergrip.

Halsriem uit één stuk, al dan niet verstelbaar

Details Combihalsriem: Mooi plat halsdeel: ligt goed stil en snijd niet. Geeft goede duidelijke aanwijzingen omdat de brede band de hals van het paard als het ware "meeneemt".

 

 

En voor de ruiter ligt de "teugel" lekker in de hand.

Zelf vind ik deze combinatie echt een vondst en rij er graag mee.

..........Links: Vaste biothane riem................................Rechts: De verstelbare uitvoering met buckle
Let op: Als je een riem uit een stuk pakt, ligt die waarschijnlijk minder prettig in de hand. Als je de riem weinig in je handen pakt, heb je er niet zoveel last van, maar ik adviseer een combi, omdat je dan voor beide partijen (paard en ruiter) het meest optimale kunt creeëren.


Detail verstelbuckle. Geheel plat tegen de hals en zonder enige hinder voor het paard!
Links: Combinatiehalsriem: buckle op de overgang. Rechts: buckle bij halsriem uit één stuk

Deze halsriemen zijn momenteel uitsluitend te koop bij Outdoor Ruitersport en Horse&Lady per postorder. En in de bijbehorende winkel in Bennekom: Outdoor-Ruitersport in de Dorpsstraat.

Andere soorten halsriem/ringen:

We kunnen globaal de neckropes of Cordeo's indelen in stug (de zg halsringen) en soepel (de zg halsriemen) Beiden hebben een ander soort uitwerking, bepaald door de stugheid van het materiaal.
Wat het exacte verschil is, en wat de voor en nadelen zijn, dat zijn we momenteel aan het onderzoeken...

De keuze tussen ring en riem is nogal persoonlijk.

Freespirit Neckrope

Prijs: €8,50 en €9,50 met ring. Op kleur en maat gemaakt
www.freespirit-touwhalsters.nl

Unbridled (voor)oordeel: Pretentieloos en erg netje geprijst.

L.T.-J. (Linda Tellington Jones) Neckrope (halsring)

Prijs: Variabel in prijs van €11 tot €22
(oa www.horseandlady.nl) Meer van LTJ

Unbridled (voor)oordeel: Gemaakt van rawhide. Is hard, scherp, niet fijn voor handen en paardenhals. Omdat de ring erg stug is, is het wel geschikt om het paard mee te besturen. Gewoon geen druk vragen, enkel neckreining.

L.T.-J. (Linda Tellington Jones) Balancerein

Prijs: Op aanvraag
(oa www.horseandlady.nl) Meer van LTJ

Unbridled (voor)oordeel: Leuke naam voor een halsriem: Balanceteugel. Ook Linda pleit voor gelijktijdig rijden van deze riem en een gewoon hoofdstel, zoals ik die in de gebruiksaanwijzing uit heb gelegd. Ik wist niet dat er een wetenschappelijke verklaring voor was, maar ik vond het gewoon een goede overgang naar unbridled.
Zelf vind ik de combinatie touw op de hals en biothane in de hand niet zo'n gelukkige keuze, maar dat is persoonlijk...
NB: Deze balancerein is natuurlijk ook te gebruiken als halsriem.

LTJ uitleg: Der Reiter hat hier die Möglichkeit so einzuwirken, dass sich die Pferde besser sammeln, aktiv auf die Hilfen reagieren und in „Balance“ bleiben. In Kombination mit dem „normalen“ Zügel lernen Pferde sich zu öffnen und die Reiterhilfen besser anzunehmen. Der Balancezügel muß gut angepasst sein, die Einwirkung sollte 50% über den normalen Zügel und 50% über den Balancezügel erfolgen. Das emotionale und physische Gleichgewicht des Pferdes verbessert sich zusehens.

Continental Neckrope (halsring)

Prijs: €19
(www.trekkingsaddles.com)

Unbridled oordeel: Gemaakt van rawhide. Is hard, scherp, niet fijn voor handen en paardenhals. Omdat de ring erg stug is, is het wel geschikt om het paard mee te besturen. Gewoon geen druk vragen, enkel neckreining. (Geprobeerd op advies van mijn goede vriend Tom Calie. Hij zweert erbij, ik vind het niks)

PmP Neckrope (halsriem)

Prijs: €29,50
(www.paardrijdenmetplezier.nl)

Unbridled (voor)oordeel: Lijkt ons iets te veel op een gewoon geknoopt halstertouw. Knopen zouden kunnen iriteren? Lijkt me lomp rijden. Maar het kan meevallen natuurlijk... De prijs vind ik veel voor wat je krijgt.

Halsring

Prijs: €59 (Geen idee, ergens in België...)

Unbridled (voor)oordeel: Na veel zweten kunnen de stiksels gaan rotten. Gezien de plaats van de riem, namelijk op het deel van de hals wat het meeste zweet, dus niet praktish op langer termijn. Wel erg mooi en het lijkt ons prettig om mee te rijden -misschien wat dunnetjes? Duur voor een stukkie leer.

Singlefooter Cordeo

Prijs: €24,95
(www.singlefooter.nl)

Unbridled (voor)oordeel: Is toch anders als een gewoon halstertouw, omdat er geen knippen of gespen aan zitten. De knoop is bescheiden. We hebben geen verstelmogelijkheden kunnen vinden. Hij kan dus te lang of te kort zijn.
Detail: een vrij compacte knoop.

FRA Rijring (Freedom Riding Articles)
rood/geel, wit/zwart, zwart/wit, natuurbont
Rijring van katoen overtrokken 12 mm met RVS kern

Prijs: €35,95
(o.a. www.aleashop.be)

Unbridled oordeel: De halsring heeft een stalen kern die ligt meeveert. Hierdoor blijft de ring zijn ronde vorm hebben. Toch is ie niet stug genoeg, vergeleken met de rawhide halsring en de inwerking is wat slap. Ook wil de vering wel eens tegenwerken. (Ik heb er een demo mee gereden op de Flanders Expo in Gent-België)

Stukje Biothane om de hals.

Prijs: Geen idee

Unbridled (voor)oordeel: Waarschijnlijk is dit geen halsriem maar een soort antibok riem, dus iets waar je je aan vast zou kunnen houden als je bang bent om eraf te vallen. Vermoedelijk een onderdeel van een martingaal. Waarschijnlijk wel te gebruiken als halsriem...

Equihof Anglo Cordeo

Prijs: €49,50
(www.equihof.be)

Unbridled (voor)oordeel: Ziet er goed uit. De ring zou bedoelt zijn om een halstertouw of longeerlijn aan te bevestigen. Mijnsinziens vermindert deze ring de correcte inwerking van de halsriem en hij ligt daardoor niet zo mooi om de hals heen. Ik kan ook niet zeggen of het paard er last van heeft/krijgt. Misschien beter om twee cordeo's te ontwerpen: een voor rijden en een voor grondwerk?
Wel erg prijzig voor een riempje....

Equihof Pluvinel Cordeo London

Prijs: €49,90
(www.equihof.be)

Unbridled (voor)oordeel: Idem (Beetje kitscherige naam...)
Ik heb het idee dat Equihof dit meer aanbied als een soort van lifestyle product die je naat het hoofdstel erbij hangt. Je hebt dan het idee dat je geweldig bent. Maar dat heb ik een beetje met al hun producten, dus dat is zeker een vooroordeel, lol.

Duur !

 

 

Equihof Pluvinel Cordeo

Prijs: €49,90
(www.equihof.be)

Unbridled (voor)oordeel: Idem

Duur !

 

 

Equihof Native American Cordeo

Prijs: €29,90
(www.equihof.be)

Unbridled (voor)oordeel: Leuke indianenuitvoering.Ook hier de ring....

Nog steeds duur !!

 

 

De Parelli/NH string

Prijs: Variabel van de budgetuitvoering van €4,- (www.equiplay.nl) tot de originele Parelli uitvoering van €24,- (www.parelli.nl)

Unbridled (voor)oordeel: Erg dun eng ding, maar makkelijk in je zak mee te nemen. Parelli en de zijne doen het er mee, maar zelf zou ik er nu niet een hele dag mee willen gaan rijden. Door de dunne lijn, zal het paard zeker goed luisteren, maar ik zou schrik hebben mijn paard en mijn handen zeer te doen...

De Lasso

Prijs: €29,-/49,-
(www.aleashop.be)

Unbridled (voor)oordeel: Echt niet geschikt om lekker mee te rijden! Je hebt een hoop rotzooi in je handen. Enkel voor cowboys die hierdoor hun verlangen naar het wilde westen kunnen bevredigen...

 

En voor degene die geen geld willen uitgeven, hier nog een aantal alternatieven:

 

 

Een doe-het-zelver: De beugelriem

Prijs: n.v.t.

Unbridled (voor)oordeel: Gewoon een beugelriem om de hals werkt prima. Maar de brede riem zal niet zo lekker in de hand liggen. Maar om het unbridled rijden eens uit te proberen, echter een prima item!

Een doe-het-zelver: De teugel

Prijs: n.v.t.

Unbridled (voor)oordeel:De cowboys doen hun hoofdstel uit, leggen een deel van hun teugel om de hals en rijden weg. Ik ben ook begonnen met een teugel, maar wel een hele speciale: De originele side pull teugel, plat langs de hals en rond in de hand. Zo ben ik op het idee gekomen van de Marylot halsriemen. Ik vond de combinatie plat op de hals en rond in de hand wel erg lekker :-)

Een doe-het-zelver: Het halstertouw

Prijs: n.v.t.

Unbridled (voor)oordeel:Als je niks tegen touw hebt, of je hebt een lekkere zachte uitvoering, dan kan dit prima werken! Ook weer prima om het eens uit te proberen.

Een doe-het-zelver: De martingaalriem

Prijs:n.v.t.

Unbridled (voor)oordeel: Komt in de buurt van de Equihof uitvoeringen, geen ring in het midden maar wel een lusje .

Een doe-het-zelver: De schoenveter

Prijs: Meestal heb je er twee bij je...

Unbridled (voor)oordeel: Snijd in de hand en waarschijnlijk ook in de hals, maar als je niets bij je hebt, behalve je schoenen, dan ben je blij met bijna niks...

Zeg het met bloemen...

Ach, je kunt zoveel dingen gebruiken.... USE YOUR IMAGINATION!
Zo is iedereen ten slotte begonnen. En paardrijden zonder hoofdstel hoeft niet duur te zijn: Je hebt niet eens een hoofdstel nodig...

 

next

homenu