Hoge halsbesturing:

Er is nogal wat weerstand over het rijden met de halsriem wat hoger op de hals. Vaak is dit een vooroordeel, gebaseerd op de lage wijze van rijden, waarbij verder geen prestaties worden gevraagd, of die door uitzonderlijk getalenteerde ruiters ten toon wordt gespreid. Veel mensen vinden het zielig, vergelijken het met wurgen, maar dezelfde mensen hebben vaak een hond met een halsband, en dat zou daarvoor dan niet gelden? Zie je een hond al met een bit in de mond of een band om de neus? NEE dus....
Rijden met een hoge hals is niet minder vervelend als rijden met bit of neusriem. Het paard draagt het hoofd hoger, waardoor het beeld wat minder mooi is, maar je hebt met halsriem geen enkele invloed meer op het hoofd. Dat zegt meer over het naar beneden trekken door de ruiter met allerlei dwangmiddelen in mond en op de neus, als over de rijkunst vanuit de benen. Dat wordt nogal eens vergeten... Ik kan mijn paard heel mooi op de achterhand zetten, hierbij verdwijnt het traditionele äan de teugel rijd-plaatje" maar wie verder kijkt, ziet een uitstekend achterhand gebruik. Overigens compenseer ik dit rijden veelal dressuurmatig met neusriem, bit of zelfs stang om het hals en ruggebruik weer aan banden te krijgen. Het paard kan namelijk niet eindeloos met zo'n rug rijden. Onnatuurlijk? Welnee... Ijslanders kunnen bv alleen tölten met een hoge hoofd/hals en dat ziet er ook uit als een weggedrukte rug.

Als het goed gaat, met de halsriem laag op de hals, dan is dat mooi. Ik rij graag door het bos met een heel los touw en heb dan niet meer nodig. Het paard loopt dan met gestrekte hals en met de neus over de gronde, of kijkt belangstellend om zich heen. In een hinderparcours wordt het een hele andere zaak, dan is wendbaarheid en snelheid van handelen aan de orde. Dan kom je er niet meer met een touw op de lage hals... En vergelijk datzelfde rijden maar eens met rukken en plukken aan de mond of neus, wát is dan erger??.

Je zult me in de onspanning zelden met een hogehals besturing zien, maar in actie, bv tijdens een PTV parcours met korte wendingen en gepaste snelheid (foto links) ligt de halsriem vrij hoog in de hals. Daar is in het begin goed op gelet en het was duidelijk dat dit voor het paard geen zware belasting was op de ademwegen. De luchtpijp ligt diep en de riem is breed en plat. Als je de diverse foto's bekijkt, zie je niet echt een benauwd bang paard, of wel??

Vergelijk het inderdaad maar met de hond uitlaten, daar lijkt het nog het meeste op. Een hond heeft ook een halsband en geen borstband....

Heeft een paard eenmaal de besturing door en staat hij verder aan de hulpen (een absolute voorwaarde voor unbridled riding!) dan kun je zo erg prettig en gecontroleerd hindernissen rijden. Ik merk zelf al echt helemaal geen verschil meer tussen sturen met hoofdstel en sturen met een halsriem. Het paard is bliksemsnel, erg gemotiveerd en er is een duidelijke band aanwezig tussen ruiter en paard. Wat wil je nog meer?

................................................................................................


 

next

homenu