"Gebruiksaanwijzing" rijden zonder hoofdstel ©

NB: Aan onze methode om onze paarden te leren zonder hoofdstel te rijden, gaat geen enkele vorm van grondwerk vooraf! Ik ben tegen longeren omdat het slecht is voor de pezen, en ik ben gewoon te lui voor grondwerk. Voor mij zijn paarden om op te rijden, dus doen we ook niks anders. Ook zadelmak maken gaat vrij snel. Onze paarden zijn wel heel vertouwd met ons en de verstandhoudingen zijn goed.

Rijden zonder hoofdstel, hoe ga je te werk:

Begin niet als een kip zonder kop. Besef dat dit een moeilijk item is, en zeer gevaarlijk kan zijn! Toch bestaat er geen groter gevoel van vrijheid en iedereen heeft wel deze droom. Dromen moet je proberen te verwezelijken en daarom hier een redelijk veilige methode om het toch eens te proberen.

1. Begin met een goed afgericht paard. Zweven door het bos aan een losse teugel heeft weinig met africhting te maken en is derhalve géén goede voorbereiding. Western afgericht heeft de voorkeur, omdat deze paarden met hele minimale teugelhulpen gereden worden. Zorg dat je voldoende BODYCONTROL hebt, en dat je dus goed met gewicht en beenhulpen kunt rijden. Gebruik de voorbeelden op de pagina Bodycontrol als test. Kun je die (nog) niet, begin dan zeker nog niet aan het hoofdstelloos rijden!
2. Ga systematisch te werk, steeds stap voor stap. Wees geduldig en laat je niet in verleiding brengen om sneller te gaan als mogelijk is. Laat geen half werk zien.
3. Hou ten alle tijden de veiligheid van jou en anderen in acht. Een omheinde piste zonder andere ruiters of mensen, of een reservehoofdstel/halster bij het buiten rijden.
4. Zonder hoofdstel rijden is gevaarlijk, maar hoeveel gevaarlijker is het als met een hoofdstel?? Is elk paard niet een levend wezen met ongecontroleerde handelingen? Vergeet echter niet dat je waarschijnlijk zonder hoofdstel niet verzekerd bent.
5. Natuurlijk mag je trots zijn, maar meteen demo's en clinics geven is wel wat overdreven. Laat dat aan anderen over en hou dit lekker voor jezelf.
6. Begin in een afgesloten piste, maar besef wel dat het paard buiten de piste heel anders kan reageren. Dus als het in de piste goed gaat, en je wilt naar buiten, zorg dan altijd dat je goede beveiliging hebt.

Stap voor stap:

Iedereen doet het anders en dit is maar één van de vele manieren om hoofdstelloos te leren rijden, maar het is wel een redelijk veilige methode. We gaan uit van een netjes afgericht en braaf paard. De graad van africhting is op zich niet zo heel belangrijk. We behandelen hier de basis en laten een hogere graad van verzameling voorlopig buiten beschouwing. Leeftijd doet er ook niet zoveel toe, zolang de situatie maar onder controle blijft. Veiligheid voor ruiter en paard moet ten alle tijden voorop blijven staan!
.

Stap 1: De voorbereiding:

Voordat je kunt beginnen met de eerste aanzet tot rijden met een halsriem, moet je paard goed luisteren naar je been- en gewichtshulpen. Het tempo moet onder controle zijn, de houding van hoofd en hals moet redelijk te bewerken zijn, een goed ruggebruik moet altijd je doel blijven en van enige bereidwilligheid moet zeker sprake zijn. De teugelvoering dient los te zijn en volgens het neckreining principe, dwz, de eenzijdige teugelhulp zonder druk tegen de hals, stuurt het paard naar tegenovergestelde richting. Voorbeeld: Buitenteugel tegen de hals stuurt het paard naar binnen. Aangezien je met een halsriem weinig mogelijkheid tot remmen hebt, zal het paard op de zit of stem moeten kunnen vertragen. Heb je nog steeds je teugel nodig om langzamer te gaan of te stoppen, dan is je voorbereiding nog niet klaar.
.

Stap 2: Rijden met dubbele teugel,
met meeste werking op het hoofdstel:

 

Rij met je hoofdstel zoals je gewend bent. Bitloos zonder fratsen staat het dichtste bij hoofdstelloos. Als je een bit of stang nodig hebt om te kunnen sturen, ben je zeker nog niet klaar om zonder hoofdstel te rijden.
Hang de halsriem om de nek en rij met twee "teugels". Rij je paard los en doe in eerste instantie nog niks met de halsriem, tot je paard lekker loopt en goed luistert. Doe wat bodycontrol oefeningen, tempowisselingen, stops en noodstops.

Stap 3: Rijden met dubbele teugel,
met gelijke werking op hoofdstel en halsriem:

 

Als jullie beiden zover zijn, pak je de halsriem wat korter, zodat elke aanwijzing die je met je hoofdstelteugel geeft, ook met je halsriem geeft. Vergeet natuurlijk je been- en gewichtshulpen niet, daar draait het tenslotte allemaal om!

Belangrijk is stelling en buiging, want ook zonder hoofdstel moet het paard straks de juiste richting in kijken. Door de teugels en de halsriem met beide handen naar binnen te brengen, komt de buitenteugel tegen de hals (neckreining). Hierdoor verandert het paard van richting. Paarden vallen makkelijk naar binnen, dat wil zeggen dat ze in de binnenbocht gaan hangen. Hierbij zul je met je binnenbeen het paard als het ware moeten opvangen. Met een correcte samenwerking been en teugel kom je met een goede stelling de bocht door. Dit kun je later met dezelfde hulpen doen met de halsriem, als je het paard dit met hoofdstel aangeleerd hebt.
Buiging (het aan de teugel lopen in meer of mindere mate) is wat moeilijker aan te leren, maar door steeds de hulpen (bv een halve ophouding) duidelijk met beide optomingen te herhalen, zal het paard mogelijkerwijze de hulpen meenemen naar het hoofdstelloos rijden.

Stap 4: Rijden met dubbele teugel,
met meeste werking op de halsriem:

Als je merkt dat alles goed gaat, kun je steeds meer gaan rijden op de halsriem, door de teugels van het hoofdstel wat langer te laten.
Het is nu afhankelijk van hoe vaak je moet corrigeren met je hoofdstelteugels. Heb je ze nog regelmatig nodig, dan is de volgende stap nog niet in zicht. Rij dan gewoon een tijd door met deze methode, tot je progressie merkt. Lukt het helemaal niet, dan moet je dit project misschien een poos stilleggen en gewoon verder gaan met rijden zoals je gewend bent. Merk je dat je nog je hoofdstelteugel nodig hebt maar steeds wel minder, dan heb je meer tijd nodig maar loont het wel.
.

Stap 5: Rijden met de halsriem, met een hele losse hoofdstelteugel erbij voor noodgeval:

Eigenlijk hetzelfde als stap 4, maar dan hangt de hoofdstelteugel er helemaal los bij en pak je die er enkel als het paard toch niet zo goed reageert op je halsriem hulpen. In principe rij je dus al met de halsriem, maar omdat je nog niet zeker van bent dat hij onder alle omstandigheden zal luisteren, gebruik je het hoofdstel als back-up.
.

Hoe jammer dus ook, voor sommigen zal het hier (voorlopig) ophouden.
Zelfs al zou compleet hoofdstelloos nooit lukken, dan is deze manier van rijden toch erg goed voor jou en je paard. Je leert met minder druk te sturen, je gaat veel meer je gewicht en je benen gebruiken en je hebt waarschijnlijk een boel plezier in deze onspannen manier van rijden.
Bedenk dat het niet voor iedereen is weggelegd om zonder hoofdstel te kunnen rijden en heb er vrede mee! Niet alleen het doel is maar ook de weg ernaar toe is belangrijk. En misschien dat het later toch nog wel eens gaat lukken?
Bedenk ook dat niet elk paard geschikt is om hoofdstelloos te rijden. Een behoorlijk voorwaarts paard is altijd wat moeilijker tegen te houden, bij een paard wat ongecontroleerd wegschiet is het risico ook te groot en er zijn tal van redenen te bedenken om NIET hoofdstelloos te rijden. Misschien kun je deze methode gebruiken bij een volgend paard…
.
 

Stap 6: Hoe nu verder…

 

 

De hoogte van de halsriem: Zo laag mogelijk is het beste, maar je zult merken dat je weinig invloed kunt uitoefenen, zowel met sturen als met tempo regelen. Je moet deze positie dus zien als een van de einddoelen van het hoofdstelloos rijden. Tot die tijd heb je de volgende mogelijkheden:

 

 

 

De halsriem iets hoger plaatsen geeft je wat meer speling in de mogelijke hulpen. Je kunt iets meer sturen en daardoor duidelijker overkomen.

 

 

Of nog hoger....
Je merkt wel dat je het paard meer gaat "storen" in zijn balans en dat je uitgangspositie: laag en onspannen, stilletjes aan verdwijnt. Probeer een aanwijzing te geven en daarna meteen weer los te laten. Dus niet met druk gaan rijden.

En in sommige gevallen kun je de riem heel hoog plaatsen. Bijvoorbeeld als het paard niet goed wil luisteren of als je een hele scherpe bocht moet draaien.


Bijvoorbeeld op deze foto:
De scherpe wendingen van
het TREC-labyrint vragen om een een hoge besturing.

Stap terug:

Als je nu merkt dat je wel een boel kunt met je halsriem maar dat je nog erg veel hulpen moet geven, durf dan ook een stap terug te doen. Ook al kun je alle hulpen geven en luistert het paard er goed op, dan nog kun je merken dat de communicatie niet optimaal is. Voorbeeld: Je moet toch erg veel trekken aan de riem en de ophoudingen erg vaak herhalen (dat overkomt mij erg vaak, en dan rij ik weer een poosje met hoofdstel) of je moet echt sleuren en naast je paard hangen om hem de bocht door te krijgen (dat doet mijn paard gelukkig niet : - )
.

 

Als je merkt dat je hoofdstelteugels niet meer nodig hebt om je signalen door te geven, kun je het hoofdstel eruit laten. Doe dit in principe nooit buiten de piste. Mocht je dit om wat voor reden dan ook wel willen doen, neem dan altijd een halster met touw mee aan je zadel. Je hebt echt HELEMAAL niks te vertellen als zaken fout gaan. Je paard is een vluchtdier en paniek is niet te controleren. Ook niet met hoofdstel als het fout gaat, maar dan heb je nog wat….

Dan kun je jezelf gaan testen, of je je benen inderdaad wel goed gebruikt (ik betrap me erop dat ik dat regelmatig vergeet en eerst begin te trekken, voor ik de signalen met mijn been geef...) en je evenwicht (soms denk ik: Waarom doet ie het nu niet, maar dan let ik niet op mijn houding, mijn balans stemt dan niet overeen met datgene wat ik vraag...)

 

 

 

 

Je zult merken dat je paard er enorm plezier in krijgt en lekker in een lage onspannen lijn gaat lopen. Dit is het belangrijkste moment, je paard vind het leuk, jullie creeëren een speciale band

 

Nabeschouwing:

Mocht het lukken en kun je hier iets mee: Gefeliciteerd!!
Doe mij een lol en doe er leuke dingen mee, maar ga geen andere mensen les geven in deze methode. Je bent hier niet voor verzekerd, je schept verkeerde verwachtingen en het is nog steeds géén erkende manier van rijden.
Wees er zelf ook voorzichtig mee, doe op de openbare weg ALTIJD een halster met touw aan, want ook als is een ongeval niet jouw schuld, JIJ krijgt geen enkele verzekering zo gek dat ze iets gaan uitkeren. Niemand zal je ooit serieus nemen omdat het nu eenmaal niet gebruikelijk is om paard te rijden zonder hulpmiddelen.
Wees ook voorzichtig met shows en demo’s, want er is al eens een paard met halsriem in het publiek gesprongen (tijdens een demo van Equihof, en die zijn zeer ervaren hierin) met alle gevolgen van dien.

Mocht het niet lukken, dan zijn er nog steeds een boel andere mogelijkheden. Zo kun je terecht bij Parelli (Zorg voor een gediplomeerd instructeur !! Ga nooit lessen bij mensen met enkel watlevels!) Bedenk dat dit altijd op eigen risico is.
En vergeet niet dat het gewoon niet voor iedereen is weggelegd en dat deze droom ook wel eens niet uit zal komen. Plezier met je paard (lol met je knol) kan op vele manieren! Verzin dus een andere….

Aan deze gratis en geheel vrijblijvende instructie kunnen geen
rechten of verantwoordelijkheden worden ontleend.
Toepassing en gebruik ervan geschiet op eigen risico.

.

De gebruikte foto's voor deze info zijn gemaakt in stilstand en zonder opzet op het paard in goede houding te laten zien. Slechts de teugelvoering was hierbij belangrijk.

En het resultaat na verloop van tijd is heerlijk !

.

Freedom baby !!


next

homenu