Hoofdstelloos rijden volgens anderen deel 2, de Profs...

Hoofdstelloos volgens Kim Moeyersoms
(www.paardenmanieren.be)

Kim is Parelli is gediplomeerd Parelli instructrice in Belgie. Bekijk hier haar level 4 Freestyle auditie. Kim geeft regelmatig demo's op Flanders Expo.


Hoofdstelloos volgens Stacy Westfall (www.westfallhorsemanship.com)

Stacy won in Amerika belangrijke Freestyle reining wedstrijden, aanvankelijk met halsriem, daarna zelfs zonder iets. Op haar DVD legt ze precies uit hoe ze dat doet. Hier een korte samenvatting:

Stacy begint met een volledig afgericht paard, wat alle hulpen goed kent. Daarna gaat ze deze verfijnen tot een minimum, waarbij ze steeds minder haar handen gebruikt. In eerste instantie legt ze haar hand op de knop en rijdt ze met zit en beenhulpen. Daarna knoopt ze haar teugels aan de knop. In principe rijdt Sracy 90% van de tijd met hoofdstel, om het gevaar voor omstanders te beperken.
Ze geeft steeds beenhulpen, elke stap, in het ritme van de (gewenste) gang. Door meer of minder te "Bumpen" (Bouncing) geeft ze al het begin van de richtingsverandering aan, daarna draait ze met haar bovenlichaam in de richting waarheen ze wil en het paard volgt onder haar gewicht.Hoofdstelloos Alexander Nevzorov
(www.nevzorov-haute-ecole.com)

Tja, wat kan ik er van zeggen, heel knap wat die man kan, maar volgens hem gebruikt hij nooit of te nimmer enig hulpmiddel. Dan vind ik het ontzettend knap, dat hij die paarden iets geleerd krijgt. Vooral de oprichting vind ik erg mooi. Maar als ik dan hoor dat die paarden nooit in het bos mogen rijden en weinig contact hebben met soortgenoten of andere mensen, dan zou ik me als paard ook graag richten op die ene mens die spelletjes met hem doet! Als je dan ook nog bij zijn school wil, mag je een jaar niet rijden of zoiets? Ik kan me daar erg weinig bij voorstellen. Persoonlijk geloof ik er allemaal niet zo in. In een ver Rusland, met totale privacy, één fotograaf, geen publiek... Wie kan bevestigen dat hij doet wat ie zeg....


Hoofdstelloos volgens Hempfling (www.hempfling.com)

Op zijn DVD Coming Together rijdt hij zorgeloos en zonder enige vorm van harnachement door de natuur op zijn arabische volbloed. Zijn hoofdstelloos rijden is gebaseerd op een communicatie tussen ruiter en paard. 100% zweefkees... Maar hij kan erg goed met paarden omgaan, zeker met lastige hengsten.Hoofdstelloos volgens Jean FrancoisPignon (www.jfpignon.com)

JF komt uit een familie waarin het maar heel gewoon is dat je zonder iets op een paard zit. Hij is een van die alleskunners. Geen speciale techniek, gewoon erop springen en je paard africhten...


Hoofdstelloos volgens Mario Lurashi
(www.luraschi.com en info op Luraschi)

Mario is een stuntman en superafrichter. Hij levert op bestelling, dus wat je wilt, leert hij het paard aan. Van oorlogsvalpartijen, tot middeleeuwse door-het-raam heen springen, doodliggen, in een afgrond springen, het paard in de fik steken, etc. Hoofdstelloos is dan maar een heel klein simpel onderdeeltje....


Hoofdstelloos volgens Lynn Palm: (www.lynnpalm.com)

Lynn Palm spreekt me het meeste aan, omdat ze niet vanuit grondwerk begint maar vanuit een goede rijbasis. Ze begint pas bridleless te rijden als alle knoppen erop zitten en de paarden goed luisteren naar de benen. En dan is het maar een kleine stap verder.
Haar sport ligt voornamelijk in Engels Western rijden (Hunterclasse, pleasure) en dat betekent dat de paarden een lage onspannen hoofdhouding moeten hebben. Paarden lopen hoofdstelloos automatisch heel laag en dus heeft Lynn het niet zo heel erg moeilijk :-)


Hoofdstelloos volgens Franklin Levinson (www.wayofthehorse.org)

Geen info

www.MauiHorses.com
franklin@WayoftheHorse.org


Hoofdstelloos volgens Michael Bevilacqua (www.equiforme.net)

Michael is vertegenwoordiger van de Nevzorov Haute Ecole en woont in Canada. Zijn motto is Training vs Relationship en hij doet naast het rijden ook grondwerk.


Hoofdstelloos volgens Pat Parelli (www.parelli.com)

Volg de talloze DVDs en de oplossing kom je vanzelf tegen. Ik ben zover nog niet, maar zodra ik het weet, schrijf ik het hier neer!
Veel van Parelli's leerlingen kunnen rijden zonder hoofdstel. Maar een echte hoge graad van africhting heb ik nog weinig gezien. Honza, zijn leerling uit Tjechië heeft dat wel.
Pat Parelli heeft wel het hoofdstelloos rijden ontzettend populair gemaakt, waardoor veel mense zo zijn gaan rijden!
Hij hangt zijn hele methode van africhting op aan "Love, Language, Leadership" en het bewijs is dus dat je ook zonder enig hulpmiddel zou moeten kunnen rijden...


Hoofdstelloos volgens Ralph Goessens
(www.soy-libertad.com)

De site begint met een officiele waarschuwing! Don't try this at home of iets in die strekking. Hoe hij het doet weet ik (nog) niet, maar de graad van africhting is erg hoog.
Ik ga me er wel in verdiepen, want de beelden zijn prachtig en doen zeker niet onder bij Nevzorov!


Hoofdstelloos volgens Frederic Pignon en Magali Delgado
(www.pignon-delgado.com)

De mensen achter Cavalia, een "Cirques des Soleil"achtig paardensprookje met hele mooie decors, heel veel paarden en goede artiesten.
In de Cavalia show, rijdt Magaldi een mooie show op een hagelwit paard. Maar daarnaast kom je ook regelmatig foto's tegen zoals die hiernaast, lekker vrij, op het strand. De methode weet ik niet, maar circus is niet echt afhankelijk van een methode denk ik, gewoon supergoed africhten? Frederic is de broer van Jean Francois...


Hoofdstelloos volgens Honza Blaha (www.honzablaha.cz/en)

Honza is een Parelli leerling, maar hij zet zich enigzins af tegen diens methode. Ik ben vooral gek op de manier waarop hij torenhoge (military)hindernissen springt, zonder hoofdstel of zadel... Hij is verder erg sympatic.
Zijn geheim is opperste concentratie met zijn paard(en) en een uitgebalanceerd evenwicht. Hij doet er jaren over om te bereiken wat hij wil. Maar hij doet nooit iets tegen de zin van zijn paarden. Zijn motto is: "Wees voor je paard een bezorgde vader, een kameraadschappelijke broer, een liefdevolle oma, een goede vriend en hij zal je zo gaan beschouwen."


Hoofdstelloos volgens Lorenzo (www.lorenzo.fr)

We kennen Lorenzo eigenlijk alleen van het staan op paarden, liefst 6 of 8 tegelijk, springend over meerdere hindernissen tegelijk... Maar op zijn Dvd staat hoe hij zijn eerste contacten met paarden maakt, door er gewoon zonder zadel, hoofdstel of ander gerief op te springen en weg te rijden... Ongelooflijk!!
Lorenzo doet het hoofdstelloos rijden af als een begin van een trainingsmethode, terwijl het voor de meesten van ons het einddoel betekend. Tja, verschil moet er zijn natuurlijk!


Hoofdstelloos volgens Sara Shalda (www.sarashaldaperformancehorses.com)

Als je de vele foto's op haar website ziet, is het best ongelooflijk.... Hele grote zware Draft paarden, moeiteloos gereden zonder hoofdstel. Zijgangen, hindernissen, etc.
.....................................................................................................................................................
Op haar website vond ik de "10 keys to successful Bridless riding", die ik meteen maar even hieronder geplaatst heb. Binnenkort de vertaling.

1. Solitude: When you begin your bridless adventure, it is important to find a nice quiet place to work with your horse. No people, horses, noise, or distractions. You will not be able to handle that ...for a while.
2. Consistency: Every time you ride, you must take off the bridle. I usually ride for 15 minutes then slip off the bridle while sitting on the horses back. This must be done every time you ride.
It must be done in the same place at the same time. In the beginning the more consistent and ritualistic you make the process, the easier.
3. Details:
Work on the little things first like side passing backing and moving one hoof at a time in any direction, you desire. Your training is made up of tiny building blocks each one is very tiny. Like the smallest leggo piece you have ever seen.
4. Encouragement: Confidence is a biggie for sure. Be extremely generous with encouragement and affection. Just enjoy this training ...your horse needs to have a high desire to please you because you have nothing to force the issue.
5. spiritual connection: Personal and intimate level ..both mentally and spiritually. If you do not believe you horse has a spirit to communicate with you, you will not be able to do this bridless thing. You must have flawless communication with your horse.
6. Love: If you do not completely give your total heart mind and soul to your horse during this process, you will fail ..both you and your horse ...will be scarred traumatized..and resentful. The only reason you horse will obey you is because he loves you please you. Please think seriously, what you can do to please your horse and do it...alot.
7. Equipment: Yes, you do need the proper equipment. make sure you start out with a normal bridle, then transition to a halter, then transition to a lighter halter, then to only a string. One your horse cannot even feel.
8. Patience: Ya gotta be like a good doctor and have lots of patience.
9. Fun: Make this fun for your horse. He has to want to do this.
10. Distractions: When you get really good, it is important to invite distractions into you area like people and other horses in preparation for shows. you must do this


Hoofdstelloos volgens Ty Murray

Ty Murray uit Texas is meervoudig wereldkampioen Bullrodeo. Hij maakte in de paardenwereld furore door deel te nemen aan de Extreme Cowboy Race van Graig Cameron, op een 2 jarig paard wat hij zonder dwang reed op een neckrope. Hij werd uiteindelijk 4e, omdat hij in de finale op tijd zijn paard nog steeds op onspannen manier rondreed. Wat andere ruiters in voorafgaande rondes niet lukte, leek het paardje van Ty moeiteloos te ondergaan. Citaat van de commentator: "The horse seems to say, show my the way.. And i know Ty, he says, Show me the money!", daarmee bedoelende het torenhoge prijzengeld wat de race oplevert. Films van deze Ty op de youtubepage


Hoofdstelloos volgens Jean Marc Imbert (www.imbertjeanmarc.com)

Te zoeken in de categorie Pignon brothers-Lurashi-Lorenzo etc. Circus, actie, sensatie. En dat hoofdstelloos rijden? Ach, dat doet hij er gewoon eventjes bij....

Frustrerend, dat sommige mensen er zó weinig moeite me hebben en paard na paard zo kunnen rijden... En dan ook nog de moeilijkste stunts en vaardigheden...

.. .

Hoofdstelloos volgens Synthia Royal (www.discoverthemagic.com)

Geen info


Hoofdstelloos volgens Karen Rolhff (www.dressagenaturally.net)

Geen info
Hoofdstelloos volgens Linda Tellington Jones

Lees de volledige engelstalige gebruiksaanwijzing

Geen idee of ze daadwerkelijk hoofdstelloos heeft gereden, maar ze heeft een halsriem uitgevonden en een gebruiksaanwijzing geschreven, dus het zal wel...
In ieder geval deed ze dit al vrij lang geleden en dus is het rijden zonder hoofdstel helemaal niet zo nieuw...


Oprichting en verzameling:

Vooral de prachtige verzameling van Nevzorov, Blaha, Goessens, Bevilacqua en Delgado vind ik ongelooflijk!

Omdat ik echt bezig ben met een soort van analyse, heb ik het volgende idee: Misschien heeft de oprichting niks met het rijden zelf te maken en is het een soort van truc... Waar ik dat op baseer? Zie de volgende fotos:

Hier zit men er helemaal niet op! Maar wel handjes op de borst.... Waarom?


Wedstrijden:

In Amerika zijn er speciale Hoofdstelloze Pleasurewedstrijden

Verder kun je op enkele wedstrijden wel starten zonder hoofdstel, maar meestal wordt het niet toegestaan.next

homenu